Plezier Met Stress 2.4
Luister Naar Je Lichaam via De Menselijke Brandstofmeter
Leestijd: 6 minuten
In het vorige hoofdstuk leerden we dat het verschijnen van steeds meer lege-brandstoftank-signalen een manier van het lichaam is om ons ervan bewust te maken dat een of meer stressoren voortdurend op onze knoppen drukken. De meeste van die signalen lijken slechts kleine ongemakken te zijn die spontaan verschijnen en waarschijnlijk op dezelfde manier zullen verdwijnen. Hoe meer van deze signalen echter tegelijkertijd gaan verschijnen, hoe groter de kans dat onze knoppen meedogenloos worden ingedrukt door een of meer stressoren.
Als we bovendien niet weten dat onze hartslag en ademhalingsritme toenemen bij elke ingedrukte knop, kan de angst voor hart- of longziekten ook als stressor op onze knoppen gaan drukken. Daarmee wordt onze toch al overbelaste stressreactie dan nog verder belast.
Kennis van de meest voorkomende lege-brandstoftank-signalen kan ons helpen detecteren of onze werk- & herstelmeter te lang in een te hoge stand staat. Eerst sommen we een aantal van deze signalen op en daarna bieden we een hulpmiddel waarmee je kunt controleren of bepaalde mensen of situaties voortdurend op je knoppen drukken.
Veelvoorkomende lege-brandstoftank-signalen
1. Moe wakker worden, slapeloosheid en onophoudelijk gebabbel in ons hoofd.
Het wordt steeds moeilijker om in slaap te vallen of door te slapen tot de ochtend, waardoor we moe wakker worden in plaats van vol energie. Vaak gaat dit vooraf aan, of gepaard met onophoudelijk gebabbel in ons hoofd; complete gesprekken worden gevoerd met onszelf, incompetente leiders, domme collega's of onwetende familieleden. Dat, of to-do-lijstjes worden continu herhaald om ervoor te zorgen dat er niets wordt vergeten.
2. Concentratieproblemen.
We zijn sneller en makkelijker afgeleid dan normaal. Opeens lijken we suffe foutjes te maken, zoals vergeten waar we de autosleutels hebben gelaten, in een vinger snijden bij het groenten snijden (gebeurt normaal nooit), of we vergeten afspraken. En door hoofdzakelijk met onze aandacht bij het onophoudelijke mentale gebabbel te zijn, lopen we het risico betrokken te raken bij kleine verkeersongelukken, enzovoort.
3. Toenemende vermoeidheid.
We voelen ons steeds vermoeider, soms zelfs zo ernstig dat alleen al boodschappen doen voelt als het beklimmen van de Mount Everest. We voelen ons volledig uitgeput en hebben geen energie meer, wat heel goed het geval kan zijn.
4. Steeds slechter humeur.
We raken steeds meer gefrustreerd en het lijkt erop alsof iedereen, vooral mensen die dichtbij ons staan, hun uiterste best doen om ons het leven zuur te maken. Als gevolg daarvan kunnen we geïrriteerd raken en zelfs boos op ze worden. Wat natuurlijk volkomen terecht is! Wat je niet echter weet, is dat dit het gevolg is van interne filters die verstopt raken.
5. Onszelf isoleren.
We willen steeds vaker gewoon met rust gelaten worden en thuis blijven, bij voorkeur in het donker (vaak opgerold in foetushouding en volledig onder de dekens).
6. Plotselinge overmatige gewichtstoename of -afname.
Plotseling beginnen we overmatig in gewicht aan te komen of af te vallen zonder duidelijke reden.
7. Spierpijn en –verkrampingen.
Kleine spierpijntjes en –verkrampingen spelen op zonder dat we weten wat daarvan de oorzaak is. Vaak uiten deze pijntjes zich in de rug, schouders of nek, maar ze kunnen overal in ons lichaam voorkomen.
8. Hoofdpijn en migraine.
Hoofdpijn en migraine zijn vaak indicatoren dat een of meer stressoren op onze knoppen drukken. Maar als we daar geen weet van hebben, voelen we ons hulpeloos en dan lijkt het medicijnkastje de enige oplossing.
9. Misselijkheid en/of duizeligheid.
Wanneer misselijkheid en duizeligheid worden ervaren zonder drankgebruik of een val of klap op het hoofd, kunnen deze signalen ook wijzen op chronische stress.
10. Sneller ziek worden en langer ziek blijven.
Weken of langer ziek blijven terwijl we normaal gesproken maar een paar dagen last hebben van een jaarlijkse griep kan wijzen op een minder effectieve immuunreactie, wat gerelateerd kan zijn aan chronische stress.
11. Steeds drogere mond.
Hoewel we water drinken als een vis, kan een verstoring in onze speekselproductie duiden op een hardnekkige stressor die ons voortdurend op de kast jaagt.
12. Hartkloppingen en/of hyperventilatie.
Zoals eerder gezegd kan het chronisch indrukken van onze knoppen ervoor zorgen dat onze hartslag en ademhalingsritme in rust toenemen. Vandaar dat sommige mensen hoog en oppervlakkig ademen zonder het zelf te merken bijvoorbeeld en hoge bloeddruk kan hier ook aan worden gerelateerd.
13. Overmatig zweten.
Als we overmatig zweten terwijl we niets fysiek inspannends doen en mits we in een hittegolf zitten, kan dat ook een leeg-brandstoftank-signaal zijn.
14. Angst en/of paniekaanvallen.
Vooral als we van nature niet erg achterdochtig zijn, kan een toename daarvan tot het punt van angst of paniekaanvallen te maken hebben met het overmatig indrukken van knoppen.
15. Je down en/of depressief voelen.
Als we normaal gesproken vrij relaxt en opgewekt zijn, is er een grote kans dat een of meer stressoren ons als een viool bespelen als onze staat van zijn verandert in een down of zelfs depressief gevoel.
Feit is dat elk gezondheidsprobleem kan ontstaan als gevolg van het voortdurend indrukken van emotionele knoppen. Als we willen vaststellen of we te maken hebben met stressgerelateerde gezondheidsproblemen of niet, dienen we onszelf daarom twee vragen stellen:
1: Kunnen onze symptomen worden verklaard door regulier medisch onderzoek?
2: Hoeveel van onze symptomen verschijnen tegelijkertijd?
Voor een veelvoorkomende hoofdpijn die binnen een paar uur of een dag verdwijnt hebben we geen professionele medische ondersteuning nodig. Wanneer de hoofdpijn echter drie weken min of meer intens aanhoudt, terwijl je met de dag prikkelbaarder wordt en ‘s ochtends steeds minder vaak energiek wakker wordt, is het verstandig om een afspraak maken met je arts en tegelijkertijd de vraag stellen of iemand of een bepaalde situatie op je knoppen aan het drukken is. Want als je medische onderzoeken allemaal negatief uitvallen zijn je gezondheidsproblemen meestal niet opeens verdwenen. Vandaar dat we de Menselijke Brandstofmeter hebben gemaakt waarmee we de tweede vraag kunnen beantwoorden: hoeveel ‘kleine’ gezondheidsproblemen worden tegelijkertijd ervaren?
Zoals een brandstofmeter in een auto ons informeert wanneer de tank bijna leeg is en bijgevuld moet worden, zo informeert de Menselijke Brandstofmeter ons wanneer onze menselijke ‘brandstoftank’ niet meer goed wordt bijgevuld door te identificeren hoeveel ‘kleine’ gezondheidsproblemen er tegelijkertijd worden ervaren. Wanneer er steeds meer opduiken terwijl medische tests allemaal geen uitsluitsel geven over wat de oorzaak is, is de kans groot dat je te maken hebt met chronische stress.[1] Dan kun je jezelf de vraag stellen: wie of wat drukt op mijn knoppen? Zodra dat is ontdekt, heb je ten minste de mogelijkheid om te gaan onderzoeken wie of wat je stressor(en) blijken te zijn, omdat daar de sleutels liggen tot verlichting van je gezondheidsproblemen.
Aangezien chronische stress ons lichaam en geest in een permanente staat van overwerk brengt, wil ik ten slotte je aandacht vestigen op het volgende: zodra we ons niet lekker voelen, voelen we ons verplicht om er iets aan te doen. Wanneer we ons bijvoorbeeld een beetje ziek voelen, gaan we meteen naar de medicijnkast. Als dat niet snel verlichting brengt, is er een doktersbezoek. Nog steeds geen verlichting? Laten we dan ‘gezonder’ gaan eten en naar de sportschool gaan. Als een sedentaire levensstijl en een eenzijdig dieet inderdaad de oorzaak zijn van je gezondheidsproblemen, kunnen die interventies werken. Maar dat verandert volledig wanneer chronische stress de belangrijkste oorzaak is.
Natuurlijk zegt gezond verstand dat als we ons gewoon wat beter concentreren, wat harder werken, intensiever trainen of meer gefocust studeren, uiteindelijk alles goed komt. Maar in het geval van chronische stress brengt dit een paradox met zich mee: we geloven dat meer inspanning ons energieker zal maken, terwijl die inspanningen onze energievoorraden juist nog harder opslurpen zonder dat ze worden aangevuld. Dat zal op den duur nog meer energietekorten en lege-brandstoftank-signalen veroorzaken. Dus waar inspanning betere resultaten zou moeten opleveren, worden ze waarschijnlijk steeds slechter. Dat vergroot potentieel frustraties, waardoor je nog harder je best gaat doen dan voorheen, waardoor je nog meer energie verbruikt terwijl je nog minder produceert, wat mogelijk slapeloosheid gaat veroorzaken en zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Als je dus gezondheidsproblemen ervaart die waarschijnlijk worden veroorzaakt door iemand of een situatie die op je emotionele knoppen drukt, stop dan even met van alles en nog wat te doen. Begin met een pauze te nemen van je stressor(en) en trakteer jezelf op een kleine vakantie. Doe wat je graag doet, eet wat je graag eet, ervaar wat je graag ervaart en doe dat met mensen die je energie opleveren in plaats van dat ze energie kosten. Houd tegelijkertijd het aantal gezondheidsproblemen nauwlettend in de gaten via de Menselijke Brandstofmeter en kijk wat er gebeurt.
In het volgende hoofdstuk gaan we de effecten van chronische stress op ons grootste orgaan onderzoeken, dat ons onderscheidt van vegetatie en ons in staat stelt om over de aarde te zwerven: skeletspieren (of: houdings- en bewegingsspieren). Voor nu,
Vrolijke groetjes,
Erik Stout
[1] De Menselijke Brandstofmeter is geen wetenschappelijk getest instrument en dient niet als zodanig te worden gebruikt. Het is een op basis van ervaring gebaseerd hulpmiddel om de schijnwerpers op ons eigen lichaam en geest te richten, teneinde erachter te komen hoeveel gezondheidsproblemen er tegelijkertijd optreden. Als dat aantal toeneemt en medisch onderzoek levert geen resultaat op, kan die informatie wijzen op een of meer stressoren die onverbiddelijk op onze emotionele knoppen drukken.